U kojim tenisicama vježbati?

Vježbate redovito? Onda sigurno znate koliko su odgovarajuće tenisice važne. To je točka na kojoj doslovno sve “stoji ili pada”. Loše cipele mogu trening učiniti iznimno neugodnim. A koje su to cipele najbolje za sigurno i ugodno vježbanje?

f

Investirate li u svoje zdravlje redovitim posjećivanjem sportskog centra ili teretane? Odlično! Ali nemojte zaboraviti pobrinuti se za zdravlje vašeg nosivog elementa - stopala i zapravo cijelih nogu. Prave cipele će vježbanje učiniti puno lakšim i ugodnijim baš kao što će ga loše cipele učiniti iznimno neugodnim.

Loše cipele mogu dovesti, ne samo do stvaranja plikova i žuljeva, već i do stres prijeloma, uganuća gležnja, ozljede koljena, preopterećenja potkoljenice ili Ahilove tetive i drugih neugodnih ozljeda.

Spriječite sve ovo na vrijeme i trenirajte u kvalitetnim cipelama!

Kako bi trebale izgledati dobre tenisice za vježbanje?

c

Svaka tenisica za treniranje trebala bi ispuniti sljedeća tri kriterija::

  • Čvrstoća i izdržljivost - Cipela mora držati gležanj na mjestu stoga treba biti čvrsta i sa strana i na peti. Najbolja opcija su tenisice koje se vežu vezicama pa ih možete stegnuti po potrebi.
  • Odgovarajući potplat - Tenisica za vježbanje trebala bi imati protuklizni i fleksibilni potplat koji se može prilagoditi svim pokretima (poput raskoraka, trčanja).
  • Prava veličina i oblik - Obratite pozornost na odabir veličine. Izmjerite stopalo u specijaliziranoj trgovini ili ga precrtajte i odredite veličinu prema duljini uloška. Ako patite od bilo kakvih problema sa stopalima - poput ravnog ili dugog stopala- ne brinite. Sportske cipele izrađuju se i u modelima prilagođenima osobama s vašim problemima, samo pitajte trgovce.

Vrlo je važno pravilno isprobati cipele.. Ako naručujete putem e-trgovine i cipele vam ne pristaju, nemojte se ustručavati napraviti povrat. Ako posjetite trgovinu, razgovarajte sa stručnjakom - prodavačem i nekoliko minuta hodajte u cipelama, pokušajte skočiti, čučnuti, iskoračiti. Svaki bi pokret trebao biti udoban.

Koja je najbolja marka tenisica za vježbanje? Niti jedna. Postoji tisuću oblika stopala, tisuću vrsta cipela i svaka pristaje na potpuno drugačiji način. Tu veliku ulogu igraju vaše navike, očekivanja i ukus.

Dizajn obuće za treniranje danas je tako raznolik da ćete sigurno pronaći par koji će vam se svidjeti, a da istovremeno ispunjava svoju funkciju i štiti zdravlje vaših stopala.

Investirati u tenisice se isplati

c

Tenisice za treniranje visoke kvalitete definitivno su skuplje od prosjeka, ali vrijede svake lipe. Isplati se potrošiti više novaca, ako to znači da ćete spriječiti probleme sa stopalima i nećete morati kupovati nove tenisice svakih šest mjeseci jer su se prethodne raspale.

U kojim tenisicama ne biste trebali vježbati

Tenisice za slobodno vrijeme. Tenisice za slobodno vrijeme dizajnirane su za umjereno brzu šetnju gradom. Nemaju pojačanje niti dobru potporu. Sigurno i sami možete pretpostaviti da vas čučnjevi ili skakanje u takvim cipelama može koštati gležnjeva i koljena, ili čak uzrokovati frakturu kostiju stopala.

Tenisice za trčanje. Iako je ovo malo bolja opcija, nažalost, još uvijek nije dovoljno dobra. Tenisice za trčanje su, kao što im ime sugerira, posebno prilagođene trčanju. Imaju drugačiji elastični potplat, drugačiju potporu i nemaju pojačanje na onim mjestima na kojima ih imaju tenisice za vježbanje. Njihov potplat može proklizavati tijekom vježbanja u teretani. Osim toga, tenisice za trčanje kupuju se malo veće (zbog prostora ispred nožnih prstiju), a to je nepoželjno kod obuće za vježbanje.

Želite izabrati najbolje tenisice za trening?

Tenisice za intenzivno treniranje (Cross Training, kružni trening, HIIT)

Trenirate li naporno? Skačete, trčite, penjete se, dižete teret...? Potrebna vam je cipela koja će vam pružiti visoku potporu, stabilna je, ali istovremeno i fleksibilna, s lagano podignutom petom. Nike Metcon or Reebok Nano pružaju taj luksuz.

v

Tenisice za vježbe niskog intenziteta (Trening s utezima, pomagala za ravnotežu, zdrava leđa…)

b

Pohađate grupne treninge u teretani ili vježbate na spravama i trebate dobru tenisicu koja će vam pružiti srednju potporu i bit će tako lagana da nećete ni znati da je imate na nozi? S Reebok Speed TR Flexweave i Nike Air Max Bella dobit ćete sve navedeno. Za trening s utezima posebno preporučujemo Nike Air Max Alpha Savage.

Tenisice za dizanje utega

e

Dižete utege i radite čučnjeve? A mrtvo dizanje? Volite vježbe snage? U tom slučaju najbolje će vam odgovarati izuzetno čvrste tenisice s podignutom petom koje će podržati i poboljšati vaše pokrete tijekom izvođenja ovog tipa vježbi.

Obuća za jogu i pilates

Ako se bavite sporijim načinom vježbanja i tražite prozračne i udobne tenisice, isprobajte Wrap obuću koja će vam omogućiti maksimalnu slobodu i lakoću pokreta.


Recenzije
adipower Weightlifting III
adidas
Održivost
adipower Weightlifting III
adidas
Održivost
ROMALEOS 4
nike
ROMALEOS 4
nike
Under Armour Legend Lifter
underarmour
Romaleos 4
nike
UA Legend Lifter
underarmour
Lifter
TYR
UA Project Rock 6-BLU
underarmour
UA Project Rock 6-WHT
underarmour
Novo
M ZOOM METCON TURBO 2
nike
UA Project Rock 5-GRY
underarmour
LEGACY LIFTER III
reebok
LEGACY LIFTER III
reebok
Power Perfect III.
adidas
CXT1-trainer
TYR
CXT1-trainer
TYR
DROPSET 2 TRAINER
adidas
UA TriBase Reign 5
underarmour
W METCON 9
nike
METCON 9
nike
RAPIDMOVE ADV TRAINER M
adidas
The Total
adidas
Savaleos
nike
Savaleos
nike
Romaleos 4
nike
NANO X3
reebok
Održivost
UA TriBase Reign 5
underarmour
NANO X2
reebok
UA Project Rock 4
underarmour
Romaleos 4 SE Weightlifting Shoe
nike
Savaleos
nike
adipower Weightlift III
adidas
Održivost
adipower Weightlift III
adidas
Održivost
Lifter
TYR
Novo
adipower Weightlifting III
adidas
Održivost
Prethodni
Sljedeći