SUMMER SALE - Uštedi do 60 % na odabranim proizvodima KUPI ODMAH
Kako odabrati pravi sportski grudnjak

Kako odabrati pravi sportski grudnjak

22. 7. 2020 4 min. čitanja

Odabirete li sportski grudnjak koji vam odgovara i nekako se u njemu osjećate ugodno? Pročitajte na što treba paziti pri odabiru i nemojte pogriješiti tijekom kupnje.

Kada nositi sportski grudnjak?

Imate li grudi i krećete li se? U tom slučaju sportski grudnjaci bi trebali biti dio vaše garderobe! Odgovor je stvarno toliko jednostavan.
Vježbate li samo jednom tjedno? Idete li samo u šetnje? Vježbate li kod kuće gdje vas nitko ne vidi? Ipak trebate sportski grudnjak. Pravilan odabir grudnjaka može znatno spriječiti trešnju grudi i prevenirati oštećenje i opuštanje ligamenata.
Od koje godine nositi sportski grudnjak? Čim grudi mladih sportašica malo narastu (što je individualno, ali u prosijeku oko 10-11 godine), preporučeno je kupiti im sportski grudnjak sa slabom potporom, koji će štiti grudi tijekom sportskih aktivnosti.

Tipovi sportskih grudnjaka

Grudnjaci se dijele u tri kategorije prema metodi potpore.

 • Kompresija: Kompresijski grudnjaci fiksiraju dojke uz tijelo čvrstom, ali fleksibilnom tkaninom. Nemaju košarice.
 • Enkapsulacija: Enkapsulacijski grudnjaci uz pomoć košarica pojedinačno fiksiraju dojke, slično klasičnim grudnjacima. Prikladni su za veće grudi.
 • Hibridna: Hibridni grudnjaci kombiniraju kompresiju i enkapsulaciju. Dakle, sadrže oboje: kompresijsku tkaninu i košarice.

Pravilna veličina grudnjaka

Ako se odlučite za grudnjak s košaricama, odabir bi trebao biti jednostavan jer će veličina sportskog grudnjaka biti ista veličini vašeg normalnog grudnjaka. Veličine su izražene opsegom prsnog koša i veličinom košarica.
S druge strane, veličine kompresijskih grudnjaka su najčešće izražene skalom XS-XL, pa tako odabir može biti pomalo zeznut. Dakle, kako odabrati pravi? Koristite se tablicama veličina pojedinih proizvođača. Uzmimo za primjer tablicu veličina za Nike grudnjake:

Nike size chart for sport bras

Međutim, ako je ikako moguće, nemojte se oslanjati samo na tablicu veličina i isprobajte grudnjak kako bi bili sigurni da vam zaista pristaje.

Kako znati da vam sportski grudnjak pravilno pristaje?

 • Grudi vam nisu zgurane u dekolte, niti ne izviruju ispod donjeg ruba grudnjaka ili prema pazusima. Prirodno leže u košaricama.
 • Naramenice vam se ne urezuju u kožu, niti su prelabave. Naramenice vam ne bih smjele dodirivati vrat već bi trebale sjediti na ramenima i grudima pružati potporu. Naramenice se ne bih smjele previše micati ili na drugi način vas ometati u kretanju.
 • Kada isprobavate grudnjak dignite ruke iznad glave, donji rub se ne bih smio nadignuti, a ako se nagnete prema naprijed, grudi bi vam trebale ostati na mjestu.
 • Grudi ostaju na mjestu čak i tijekom aktivnosti za koje je grudnjak namijenjen. Ne zaboravite pri isprobavanju poskočiti par puta ili napraviti par čučnjeva da vidite kako se ponaša.
 • Napravljen je od funkcionalnog materijala. Sportski grudnjaci su tipično napravljeni od poliesterne svile, polipropilena, poliamida ili elastana.

Potpora grudi: Odabir grudnjaka prema sportu

 • Slaba potpora- Sportski grudnjaci sa slabom potporom su prikladni za aktivnosti niskog intenziteta, kao što su pilates ili klasična yoga. Naprimjer, Nike Indy grudnjak.
 • Srednja potpora- Sportski grudnjaci sa srednjom potporom se mogu koristiti za sportove poput hodanja, dizanja utega ili power yogu. Isprobajte Nike Swoosh grudnjak.
 • Jaka potpora- Ovo je grudnjak koji će vas podupirati tijekom funkcionalnih treninga, CrossFita, trčanja, preskakanja užeta ili gimnastike. Naprimjer, Nike Fenom Flyknit ili Nike Alpha grudnjaci.

Savjet! Ako imate košarice veličine D ili veće, trebali bi kupiti grudnjak s jakom potrporom za bilo koju aktivnost, čak i one koje se smatraju niskog intenziteta.

Jednostavno rečeno, što je aktivnost intenzivnija, a vaše grudi veće, to ćete trebali grudnjak s većom potporom.

Posebni sportski grudnjaci

Sportski grudnjaci s podstavom

Osim navedenih, možda se susretnete i s grudnjacima s podstavom. Ovakva podstava ima dvojaku funkciju: estetsku (poput klasičnog push-up grudnjaka, povećeva grudi i pomaže pri oblikovanju seksi dekoltea), i potpornu (pomaže pružiti dostatnu potporu). Ako vam je bitno da imate predivan dekolte čak i tijekom treninga, grudnjak s podstavom bi mogao biti najbolji za vas.

Sportski grudnjaci bez šavova

Čak i sportski grudnjak bez šavova bi vam trebao dati dovoljnu potporu koju tražite od dobrog grudnjaka. Ako vas šavovi grudnjaka smetaju tijekom bavljenja sportom, isprobajte sportske grudnjake bez šavova.

Iako je uvijek bolje prvo isprobati sportski grudnjak, ne morate se bojati online naručivanja. Uvijek možete izabrati veličinu prema prethodnom iskustvu ili pomoću krojačkog metra i tablice veličina odrediti točnu veličinu. Naručite, isprobajte ga, a po potrebi ga možete i vratiti!