ISKORISTI KOD: CYBER1: 10€ popusta (preko 80€), CYBER2: 20€ popusta (preko 150€) -- days --:--:-- ISKORISTI
Moć pravog sportskog grudnjaka

Moć pravog sportskog grudnjaka

29. 6. 2021 9 min. čitanja

Sportski grudnjak ✅ je vrhunsko oružje za žene u sportu. Neizmjerno važan i moćan.

Grudi poskakuju. Ovo je otvoren i direktan uvod u neizmjerno bitnu temu, ali tako je kako je: Grudi poskakuju. I ne samo da poskakuju već to rade iscrtavajući osmice, što znači da se ligamenti grudi istežu tijekom bavljenja sportom. Ako ovakvo kretanje ne ograničite pravim sportskim grudnjakom s dostatnom potporom, može doći do trenja i ogrebotina, bolova u dojkama i njihovog opuštanja, što stvara nelagodu i negativno utječe na vaše performanse. Dakle, sportski grudnjak je pomalo magičan: može ukloniti trenje, poboljšati vašu izvedbu i pretvoriti nesigurnosti u samopouzdanje. Sve što vam treba je onaj pravi, a srećom ovaj pothvat je jednostavniji od pronalaska savršenog muškarca.

Síla perfektní sportovní podprsenky

Posvetili smo se ovoj temi u suradnji s Nike-om: 5 različitih žena, 10 različitih dojki, jedan zajednički cilj: pronaći savršen sportski grudnjak i razviti vodič za žene koje još nisu pronašle pravi, a prema trenutnim statistikama, u ovu skupinu spada 70 posto žena. Ovaj podatak je fascinantan kada vidite da je 43,9% žena u Njemačkoj u braku, odnosno navodno su pronašle partnera za čitav život. Dakle, možda je ipak lakše pronaći savršenog muškarca nego savršeni sportski grudnjak. Ako i vi tako mislite, nakon ovog članka ćete se definitivno predomisliti.

Pri odabiru pravog sportskog grudnjaka imajte na umu 2 kriterija: svoju veličinu košarica i razinu intenziteta sporta kojim se bavite. U daljnjem tekstu ćemo objasniti što mislimo pod ovim kriterijima, a naposljetku vam dati i dobro potkrijepljene preporuke sportskih grudnjaka prikladnih za vaše individualne potrebe.

Razina intenziteta sporta

Pri odabiru sportskog grudnjaka, utjecaj intenziteta sporta na kretanje grudi je od velike važnosti. Drugim riječima, možete se zapitati: "Koliko mi grudi poskakuju prilikom bavljenja sportom". Mi razlikujemo sljedeće tri razine intenziteta: niski, srednji i visoki intenzitet. 

Sportovi niskog intenziteta su naprimjer yoga i pilates. To su sportovi sa sporim pokretima i obično bez skakanja. Grudi se ne miču toliko pa samim time trebaju samo laganu potporu. Međutim, to ne znači da vam sportski grudnjak za ove sportove ne treba! Čak i kada samo idete u šetnju ili radite laganu yoga rutinu kod kuće, gdje vas nitko ne vidi, i dalje možete doći do oštećenja i opuštanja vezivnog tkiva, a uvjerena sam da se ne bavite sportom kako bi vam se grudi objesile što prije pa zato navucite lagani sportski grudnjak što češće.

Sportovi srednjeg intenziteta uključuju treninge snage i sobno bicikliranje. Ovi sportovi su povezani s bržim pokretima, kao i povremenim skokovima, ali samo umjereno i uz lagani doskok. Dakle, sportski grudnjak mora moći kompenzirati više pokreta.

Sportovi visokog intenziteta su trčanje, nogomet, tenis, box ili ples. Dakle, bilo koja aktivnost koja uzrokuje mnogo kretanja grudi pa tako zahtjeva jaku potporu.
S obzirom da se vjerojatno bavite s više sportova, vjerojatno ćete trebati različite sportske grudnjake za različite sportove.

Veličina sportskog grudnjaka

Da bi pronašli savršeni sportski grudnjak, morate znati svoju točnu veličinu. Ako nikad niste čuli za pojmove "podprsni opseg" i "halter duljina" onda definitivno morate pročitati ovaj dio i primiti se krojačkog metra.

Podprsni opseg (band): Izmjerite opseg oko prsnog koša, točno ispod grudi. Idealno bi bilo da ste opušteni i izdahnete, tj. nemojte zadržavati dah i varati, jer time varate samo svoje grudi! Tijekom mjerenja, opustite obje ruke uz prsni koš. Naravno, ovo je jedino moguće ako vam netko pomogne, ali ako nemate tu mogućnost možete opustiti jednu ruku, a drugom mjeriti.

Halter duljina (halter): ovo je duljina od apeksa do apeksa iza vrata. Da, osjećam vaše zbunjene poglede čak i preko interneta. Bez brige, ni ja na prvu nisam imala pojma što to znači. Dakle, apeks je najpuniji, najispupčeniji dio dojke koji ima najveći opseg. Apeks se može nalaziti u gornjem ili donjem dijelu dojke, što varira od žene do žene. Sada kada to znate, izmjerite duljinu od najispupčenije točke jedne dojke, preko vrata do najispupčenije točke druge dojke i to je vaša halter duljina.

Halter

Dakle, sada imamo ove dvije mjere naravno da postoji krasna tablica veličina. Nike sportski grudnjaci su dostupni u veličinama od XS do 2XL, a vi sada morate samo naći odgovarajuću veličinu prema svojim mjerama. Kod veličina obojanih sivom bojom, vjerojatnost da će vam ta veličina pristajati je jako viska. Ako se pak nađete na veličini sa bijelom podlogom, preporučeno je da isprobate tu veličinu, a onda po potrebi pređete na neku susjednu.

Sport bra sizes

I naposljetku, provjera po osjećaju: 
Prekriva li vam grudnjak čitavu dojku? 
Ostaje li na mjestu tijekom fizičkih aktivnosti? 
Naramenice vas ne žuljaju, urezuju se ili vas ometaju u ičemu? 
Da li je materijal funkcionalan? 
Sviđa li vam se kako vam stoji?
Kada sportski grudnjak ispunjava svih 5 navedenih kriterija, približili ste se onom savršenom.

Savršeni sportski grudnjak za vas

Bez obzira koliko neromantično to zvučalo, sljedeća formula je ključ uspjeha: 

Razina intenziteta sporta + veličina dojki = razina potpore sportskog grudnjaka

Ovo znači da za sportove visoke razinom intenziteta (trčanje, nogomet, tenis, box, ples, itd.) trebate sportski grudnjak s visokom razinom potpore bez obzira na veličinu grudi.

S druge strane, žene s velikim grudima (veličine L do 2XL) također trebaju sportski grudnjak s visokom razinom potpore bez obzira na intenzitet aktivnosti.

U svim ostalim slučajevima interakcija između veličine grudi i tipa sportske aktivnosti određuje optimalni sportski grudnjak, odnosno idealnu razinu potpore.

Na sljedećoj slici možete vidjeti sažeti pregled:

Recommended sport bras

Važno je napomenuti da su ovo samo preporuke. Ako vi preferirate sportski grudnjak s visokom razinom potpore čak i tijekom aktivnosti niskog intenziteta, to je sasvim ok. 

Provjereni Nike klasici

Pogledajmo detaljnije Nike kandidate za titulu "savršenog sportskog grudnjaka".

Grudnjak s laganom potporom: Nike Indy grudnjak.

Indy grudnjak je dizajniran za cjelodnevno nošenje i udobnost. Ovi grudnjaci su mekši i lagane strukture, što je idealno za manje grudi i aktivnosti niskog intenziteta.

Grudnjak sa srednjom potporom: Nike Swoosh grudnjak

Swoosh grudnjak nudi veću pokrivenost, šire naramenice i jaču kompresiju od Indy grudnjaka. Ovo pruža jaču potporu uz istu udobnost. Dostupan je sa i bez podstave.

Grudnjak s viskom potporom: Nike Flyknit FE/NOM grudnjak

Flyknit FE/NOM grudnjak predstavlja rastezljivost, potporu i osjećaj sigurne kompresije, odnosno minimalno poskakivanja grudi. Nudi visoku udobnost, jake naramenice i ugrađene košarice koje drže dojke i smanjuju pritisak na ramena. Ovaj grudnjak je dizajniran da bude najlakši sportski grudnjak za sportove visokog intenziteta. Zbog toga je prikladan za bilo koju ženu i bilo koji sport.

Grudnjak s vrlo visokom potporom: Nike Alpha grudnjak

Nike Alpha sportski grudnjak je napravljen da vas čuva kada poletite. Čvrste košarice pružaju kompresiju uz odlično prianjanje, a prilagodljiva kopča na leđima osigurava individualno podešavanje. Ovo osigurava najjaču potporu među našim Nike klasicima.
 
Ne zaboravite: svaka žena je jedinstvena i to je izvrsno!

Tijekom snimanja mi je postalo jasno kako sve imamo različite potrebe pri odabiru sportskog grudnjaka. Na prvi pogled se možemo sve činiti slične, ali ako pogledate malo bolje razlike su očigledne. Dok neke od nas odmah posežu za grudnjacima živih boja, druge su zatvorenije i preferiraju malo neutralnije tonove. Pa tako postoje i različite preferencije kada govorimo o razini potpore. Ako vam je najugodnije izvoditi vježbe statičnog istezanja u grudnjaku s visokom razinom potpore, zašto ne? Ček i ako se najbolje osjećate u sasvim različitoj veličini ili razini potpore, to je sasvim u redu. Najbitnije je da se TI osjećaš ugodno i ne osjećaš nikakve bolove. Mislim da svakoj ženi nije baš svejedno stati pred kameru u sportskom grudnjaku. Bez obzira koliko zadovoljna bila sa svojim tijelom i samom sobom, ali u sportskom grudnjaku, u koji vam je udoban, koji vam se sviđa i u kojem se osjećate dobro, to je mnogo lakše. Upravo to bi trebao biti naš cilj: osjećati se dobro i samouvjereno u svom sportskom grudnjaku.

Moj zaključak

Sportski grudnjak je vrhunsko oružje za žene u sportu. Neizmjerno važan i moćan. On može pretvoriti trening u pravo mučenje, zbog kojeg ćete poskočiti u tušu od silnih žuljeva. Može i narušiti vaše samopouzdanje.
Međutim, kada nađete onaj pravi on vam može pružiti puno više. Uz savršeni sportski grudnjak, nećete ni primijetiti da ga nosite. Trebao bi vam pružati osjećaj lakoće i opuštenosti. Pružiti vam potporu bez ograničavanja. Biti vam podrška bez da mu pridajete previše pažnje, baš poput savršenog muškarca, samo ga je lakše pronaći. Savršeni prijatelj vašeg poprsja.


Recenzije