ISKORISTI KOD: CYBER1: 10€ popusta (preko 80€), CYBER2: 20€ popusta (preko 150€) -- days --:--:-- ISKORISTI
Kako živjeti zelenije: 9 savjeta za fitness fanatike

Kako živjeti zelenije: 9 savjeta za fitness fanatike

21. 4. 2021 4 min. čitanja

Mali koraci vode do velikih rezultata. Kako možete promijeniti svoj (fitness) život da biste pomogli spasiti planet i živjeli održivije?

1. Nosite održive kolekcije.

Ponekad su to reciklirana vlakna istrošenog tekstila, u drugim slučajevima prerađena plastika iz oceana. Mnoge poznate marke, uključujući Nike, adidas i Nebbiu smišljaju različite načine kako što manje opteretiti planet. Održiva odjeća izgleda dobro i ugodna je za nošenje, kao i bilo koja druga sportska odjeća.

Održivo za njega Održivo za nju

2. Komplet upotpunite održivom obućom i opremom.

Adidas Parley

Možete pronaći i tenisice za trening i trčanje u ekološki prihvatljivijoj verziji. AdidasAsics marke se bore za održivost u svijetu tenisica.

Podlošci za vježbanje izraženi od mješavine poliestera i PVC-a s ekološkim certifikatom će vam pružiti superiornu udobnost i izdržljivost.

Održive tenisice Podlošci za vježbanje

3. Kupujte samo ono što ćete zapravo odjenuti/ koristiti.

Zanesete li se često prilikom kupovine i prije nego se snađete shvatite da imate košaricu punu majica, kratkih hlača i šarenih čarapa iako ste planirali kupiti samo nove tenisice za trčanje? Spasite prirodu i svoj novčanik i prilikom kupovine razmislite o tome što stvarno trebate (ili želite, naravno, bitno je ponekad se i nagraditi), a bez čega bi ipak mogli. Zatim reducirajte košaricu na najnužnije stvari.
Nešto od naručene robe vam ne odgovara? Iskoristite opciju povrata! Netko tko stvarno želi proizvod može ga kupiti, umjesto da vama leži na dnu ormara.

4. Proslijedite nenošene i nekorištene stvari.

Svake godine raščistite ormar. Stvari koje ni jednom niste nosili tijekom protekle godine podijelite u dvije kategorije:
1) Za prodaju/ donaciju: Možete prodati sve što se može nositi ili donirati u posebne spremnike za odjeću ili izravno organizaciji (nakon dogovora odjeću prihvaćaju, na primjer, dječji domovi).
2) Za otpad: Čarape s rupama, požutjela majica, poderane tajice. Svi imamo neke sentimentalne komade. Pokušajte ne biti sentimentalni i bacite ih tijekom čišćenja.
U ormaru ćete imati više mjesta za svoje omiljene komade i uljepšat ćete nekome dan.

5. Kuhajte kod kuće i za više dana.

Isplanirajte tjedni meni i skuhajte ručak za dva ili tri dana. Što je manje kuhanja, to je niža potrošnja energije. Pripremajući obroke kod kuće, izbjegavate rasipanje hrane i posuđe za jednokratnu upotrebu. Štoviše, to je bolje za vaše zdravlje: ako grickalice ponesete od kuće, nećete podleći iskušenjima brze hrane ili nezdrave hrane na benzinskim crpkama.

6. Jedite lokalnu hranu, kuhajte od lokalnih sastojaka.

Jeste li ikad probali jagode uzgajane u blizini vašeg doma ili mlijeko sa susjedne farme? Podržite lokalne poljoprivrednike i stočare, posjetite lokalne tržnice ili specijalizirane trgovine. Ako imate vrt, pokušajte u njemu nešto uzgajati.

Ovesná kaše

7. Hodajte.

Vjerojatno je jasno da je svaki korak pješice umjesto vožnje ispravan korak na putu prema zelenijem životu. Na ovaj način ne čuvate samo prirodu, već i svoje zdravlje
Krenite polako: kratkom šetnjom do trgovine, prošetajte s djecom ili se probudite ranije kako bi mogli pješačiti do posla. Vidjet ćete da volite hodanje. Hodanje će biti još ugodnije, ana primjer, uz slušanje glazbe ili podcasta.

Ako iz nekog razloga ne možete hodati (prevelika udaljenost, loše vrijeme, itd.), pokušajte koristiti javni prijevoz ili dijelite prijevoz s drugima.

8. Koristite svoju bocu za vodu.

Plastika je neprijatelj prirode. Greenpeace ističe kako se preko 90% plastike ne reciklira, a svake minute, količina plastike koja bi popunila jedan kamion završi u svjetskim oceanima. Pomozite reducirati ove zastrašujuće brojke i trenirajte uz svoju bocu za vodu. Možete birati između raznih boja i dizajnova, kako bi vam boca postala modni dodatak.

Odaberite bocu

9. Internet kupovina? Pametno i rjeđe.

Kupujete li online? Imajte na umu da se svaki paket prevozi (često s više vozila), i što više paketa naručite indirektno stvarate veći ugljični utisak (CO2 emisije).
Kupujte u internetskim trgovinama s većim asortimanom proizvoda i razmišljajte unaprijed. Možete već dodati sunčane naočale i majicu kratkih rukava za ljeto ili trenirku i novu bocu za proljeće?

Živjeti zelenije nije nikakva znanost, a važan je i najmanji korak prema ekološki osvještenijem svijetu. S čim ćete započeti?


Lifestyle