ISKORISTI KOD: CYBER1: 10€ popusta (preko 80€), CYBER2: 20€ popusta (preko 150€) -- days --:--:-- ISKORISTI
Kako odabrati uže za preskakanje

Kako odabrati uže za preskakanje

23. 8. 2021 9 min. čitanja

Prilikom preskakanja užeta sagorijevate mnogo kalorija, podižete svoju kondiciju i, zahvaljujući povećanom endorfinu nakon treninga, bolje se osjećate. Kako odabrati uže za preskakanje, postaviti duljinu i ispravno skakati?

Pripadate li bilo kojoj od gore navedenih skupina, mi ćemo vam pomoći da odaberete pravo uže za preskakanje samo za vas, postavite ispravnu duljinu, naučiti vas da ga pravilno preskočite i ponuditi savjete za različite treninge sa užetom za skakanje.

Kako odabrati uže za preskakanje

Izbor užeta za preskakanje prema materijalu

Ima dosta užeta za preskakanje. Materijal uvelike utječe na brzinu preskakanja užeta i predodređuje ga za određenu vrstu sporta ili vježbe. Odaberite pravi s nama.

Plastično uže za preskakanje

Užad za preskakanje s PVC kabelom posebno su pogodna za početnike. Njihova je neosporna prednost to što ako ne skočite, udarac mekanim plastičnim užetom za preskakanje ne boli puno. Plastična užad za preskakanje vrlo su lagana, što ih istovremeno usporava: pa ako već neko vrijeme preskačete uže za preskakanje ili želite naučiti naprednije elemente (poput double unders), preporučujemo da razmislite o čeličnom užetu.

Odgovara li vam plastično uže za preskakanje? Ako ste početnik i vaše skakanje često prate neuspješni pokušaji ili često trenirate na hrapavoj podlozi izvan dvorane (šljunak, ceste, parkirališna mjesta ispred kuće), nemojte oklijevati i nabavite ga.

Želim plasično uže za preskakanje

Čelično uže za preskakanje

Elite SRS Bullet Fit POWER SYSTEM - ULTRA JUMP Thorn + Fit Speed Rope One

Čelično uže za preskakanje skriva vrlo tanki kabel od čelika prekriven najlonom ili PVC-om. Često imaju uklonjive ručke pa možete promijeniti duljinu užeta za preskakanje ili dotrajali kabel zamijeniti novim. Nazivaju se brzinskim užadima: zahvaljujući čeličnom kabelu, ova užad za preskakanje je vrlo brza pa su prikladni za napredne sportaše ili za pojedince koji žele naučiti teže elemente na užetu. Naravno, možete kupiti ovakvo uže za preskakanje čak i kao početnik, ono ima samo jedan nedostatak: udarac je vrlo bolan. :)

Da li je čelično uže prikladno za vas? Skačete li često i želite li naučiti dvostruko podvlačenje (ili već znate kako se to radi i želite to poboljšati)? Jeste li ljubitelj Cross treninga? Ili želite raditi s različitim duljinama užeta za preskakanje i ponovno ga prilagoditi? Tada je čelični konopac za preskakanje jasan izbor.

Želim čelično uže za preskakanje

Kožno uže za preskakanje

Kožno uže za preskakanje ima tanki kožni kabel i najčešće ih koriste boksači. Cijene im se kreću u većim iznosima (oko 300 kn), ali plaćate za kvalitetu - kožna vrpca ima zaista dug život.

pamučno uže za preskakanje

Vjerojatno je svatko od nas iskusio preskakanje ovakvog užeta u osnovnoj ili srednjoj školi. Traje dugo i relativno je jeftino. U usporedbi s plastičnim užetom za preskakanje, brže je, u usporedbi s čeličnim užetom za preskakanje je sporije. Udarac pamučnom vrpcom mnogo je manje bolan nego čeličnom. Stoga je prikladan za djecu (bezbolni neuspješni pokušaji prvi su korak do uspješnih) ili za skakanje po hrapavoj površini (staza s kamenjem itd.) Koja bi oštetila čelični kabel.

Koje ručke odabrati?

Jednostavno pravilo vrijedi za ručke preskakanja užeta: "što je manje i lakše, to bolje". Optimalna veličina ručke za preskakanje užeta je otprilike duljina dlana od vrhova prstiju do zapešća.

Još se pitate koje uže za preskakanje odabrati? Top4Fitness tim preporučuje preskakanje užadi s čeličnom žicom i kugličnim ležajevima u ručki, koji su lagani, brzi, kompaktni i izdržljivi. Osim toga, definitivno nećete pogriješiti s užetom za skakanje Elite SRS Surge 3.0 Jump Rope.

Nešto dodatno

Uže za preskakanje s ležajevima

Elite SRS Surge 3.0 Elite SRS Bullet Fit Elite SRS Surge 3.0

Uže za preskakanje s ležajevima u ručki dodatno povećava potencijalnu brzinu skakanja smanjujući otpor pri okretanju kabela. Izvrsni su za cross trening, za boksače ili za često i brzo skakanje.

Želim uže za preskakanje s ležajevima

Uže za preskakanje za djecu

U trgovinama ćete pronaći i dječje uže za skakanje, koje savršeno pristaje u malene ruke. Preporučujemo Power System Cross Jump rope, koje ima mekani PVC kabel i lako podesivu duljinu (što ćete cijeniti pri podizanju najmanjeg člana obitelji).

Također možete nabaviti uže za preskakanje napravljeno točno za određeni sport - gimnastičko uže za skakanje, uže za fitness, boksačko uže, ili uže za Cross trening.

Jump rope

Ispravna duljina užeta za preskakanje

Osim vrste užeta, važno je odabrati ili postaviti ispravnu duljinu.

 • < 150 cm visine – 2,10 m duljine
 • 160 -170 cm visine  – 2,50 m duljine
 • 170 – 180 cm visine – 2,75 m duljine
 • 180-190 cm visine – 2,85 m duljine
 • > 190 cm visine – 3,00 m duljine

Možete jednostavno testirati ispravnu duljinu. Sve što trebate učiniti je stati u sredinu na odabranom užetu za preskakanje, krajevi rukohvata trebali bi vam sezati u pazuhe. Ne podcjenjujte postavku duljine užeta. Prekratko ili dugo pokvarit će vam pravilnu tehniku skakanja. Kratko uže za skakanje povlači noge u čučanj. Predugo uže dovodi do odmicanja ruku od tijela ili do spoticanja. Kod užeta za preskakanje s podesivom duljinom, odrežite višak (kliještima), inače bi vas onemogućilo u skakanju.

Kako ispravno preskakivati uže

HJeste li već kupili odgovarajuće uže za skakanje? Sjajno. Osim udobne sportske odjeće, nedostaju vam samo kvalitetna obuća. Definitivno ne preporučujemo skakanje bosih nogu. Udari su zahtjevni za stopala i zglobove cijelog tijela, cipele ublažavaju udarce. Također, trzanje bosom nogom nije posve ugodno. Možete skakati kod kuće, na otvorenom ili u teretani. I ovdje vrijedi mekši teren, mekši udarci, manja je težina na zglobovima.

Fitness tenisice za muškarce Fitness tenisice za žene

 

Budući da je preskakanje užeta kardio aktivnost, potreban vam je samo trenutak dinamičkog istezanja i aktivacije prije skoka. Posebno se usredotočite na listove, ruke, gornji dio leđa i core.

Skakanje nije nauka. Pogledajte s nama kako koristiti pravu tehniku.

 • Držite uže za ručke. Držite ga čvrsto, ali otpustite zglob.
 • Uže vam je iza nogu.
 • Držite glavu uspravno i opušteno.
 • Ramena ravno ispod ušiju.
 • Savijte ruke u laktovima, laktove držite uz tijelo.
 • Skočite preko prstiju, a ne preko peta ili cijelog stopala.
 • Ne lupajte, to je lagan i graciozan pokret.
 • Ne savijajte koljena dok skačete, neka vam noge budu ispružene.
 • Svi pokreti gornje polovice tijela dolaze od podlaktica.
 • Dišite kontinuirano, ne zadržavajte dah.

Vježba za preskakanje užeta

Uže za preskakanje služi kao odlično pomagalo za vježbanje. Možete ga koristiti za zagrijavanje, kao dio vježbe ili kao cjelovit trening. U svakom slučaju, nećete pogriješiti ni s jednom opcijom. Ovo je složena vježba. Zagrijavate se i vježbate cijelo tijelo. Povećat ćete svoje kondiciju. Možete isprobati razne trikove i vježbe. Ne treba vam poseban prostor. Dobivate puno endorfina jer je skakanje zabavno i toliko se razlikuje od drugih vrsta vježbi. Na kraju, ali ne i najmanje važno, sagorijevate znatnu količinu kalorija. Sportaš težine 65 kg sagori lijepih 130 kcal u 10 minuta skakanja.

Pogledajte koje sve mišiće možete koristiti pravilnom tehnikom skakanja:

Jumping Rope Muscles

Picture source: crossfitmagnitude.com

Postoje mnoge varijacije skokova: ednostavni skokovi, dvostruki skokovi, skokovi na jednoj nozi, skokovi unatrag, križni i još mnogi drugi. Mašta nema granica. Pokušajte se igrati preskakanjem užeta i naučite različite elemente.

Savjeti za trening s užetom za preskakanje

Prije svakog treninga sa užetom ne zaboravite se zagrijati i dinamički rastegnuti (iznimka je kada preskakanje užeta koristimo kao zagrijavanje). Nakon treninga nemojte propustiti istezanje listova i mišića ramena.

skakanje kao dio zagrijavanja:

 • 30s preskakanje užeta
 • 30s poskakivanje
 • 30s trčanje u mjestu
 • 30s dizanje koljena

3 runde, nakon čega slijedi klasični trening

Trening preskakanja užeta:

 • 50 s pojedinačno preskakanje/ 10 s odmor
 • 50 s skakanje na desnoj nozi/ 10 s odmor
 • 50 s pojedinačno preskakanje/ 10 s odmor
 • 50 s skakanje na lijevoj nozi/ 10 s odmor
 • 50 s pojedinačno preskakanje/ 10 s odmor
 • 50 s skakanje unatrag/ 10 s odmor
 • 50 s pojedinačno preskakanje/ 10 s odmor
 • 50 s trčanje preko užeta/ 10 s odmor
 • 50 s pojedinačno preskakanje/ 10 s odmor
 • 50 s pojedinačno preskakanje/ 10 s odmor
 • 50 s pojedinačno preskakanje/ 10 s odmor

3 runde, 1 minuta odmora između rundi.

preskakanje užeta kao dio treninga::

Annie (Cross Training workout)

50-40-30-20-10 ponavljanja 
Dvostruko preskakanje
Trbušnjaci

Prvo preskočite 50 dvostrukih preskakanja (ili 100 jednostrukih), zatim napravite 50 trbušnjaka. Nastavljate s 40 dvostrukih preskakanja, 40 trbušnjaka ... itd.

Trening s girjom i tjelesnom težinom:

5 rundi:
50 jednostrukih preskoka
40 zračnih čučnjeva
30 zamaha s girjom
20 s prazno držanje

Tabata

1. runda jednostruki preskok
2. runda bicikli
3. runda jednostruki preskok
4. runda trbušnjaci sa dodatnom težinom i raširenim nogama
5. runda jednostruki preskok
6. runda iskorak s dodatnom težinom
7. runda jednostruki preskok
8. runda čučnjevi s dodatnom težinom

Želite li znati više o Tabati? Pročitajte naš članak Tabata Exercises: What Exercises Are Most Effective.

Kružni trening

1. jednostruki preskok
2. press s bučicama
3. podizanje nogu
4. burpees
5. hodajući iskorak
6. triceps propadanja
7. čučanj s dodatnom težinom
8. mountain climber
9. zamah girjom
10. plank na lopti
11. box na mjestu s bučicama
12. trbušnjaci s loptom

30s vježbe, 10s odmora; ukupno 4 kruga, nakon svakog kruga 1 minuta odmora

Izaberite svoje uže za preskakanje

Izvori

 • BAKER, Joseph, Jeane COTE a Bruce ABERNETHY. Sport-Specific Practice and the Development of Expert Decision-Making in Team Ball Sports. Journal of Applied Sport Psychology [online]. 2003, 15(1), 12-25 [cit. 2021-04-02]. ISSN 1041-3200. Dostupné z: doi:10.1080/10413200305400
 • Bobbio T., Gabbard C., Caçola P. (2009) Interlimb coordination: an important facet of gross-motor ability. Early Childhood Research & Practice 11, n2.

Recenzije