ISKORISTI KOD: CYBER1: 10€ popusta (preko 80€), CYBER2: 20€ popusta (preko 150€) -- days --:--:-- ISKORISTI
5 savjeta kako izgraditi i održati zdrav odnos s hranom

5 savjeta kako izgraditi i održati zdrav odnos s hranom

28. 4. 2022 6 min. čitanja

Zdrav odnos s hranom jedan je od ključnih sastojaka sretnog života. Stvorite prehrambene navike koj će vam biti korisne i dugoročno vam odgovarati.

Hrana. Za jedne sreća, za druge samo kamen spoticanja. Ovo je vrlo popularna i veoma opširna tema u svijetu fitnessa. Odnos s hranom se temelji na odnosu koji imamo sami sa sobom i usko je vezan s našom mentalnom i fizičkom dobrobit.  Kako pristupiti hrani, kako je percipirati i uživati u njoj? Nastavi čitati!

1) Zaboravite na dijete i ne izbacujte namirnice

Zabranjena čokolada, je najukusnija čokolada.  Drugim riječima, stroge dijete su put u pakao. Ne pokušavajte eliminirati određene namirnice osim ako za to nemate valjan razlog (intolerancija ili alergije).  Ljudsko tijelo treba različite vrste namirnica, bilo za učinkovitost, regeneraciju ili sveukupnu dobrobit.

Za vas imamo 3 različite opcije koje možete isprobati:

  • Intuitivno hranjenje - Ovdje je važno pažljivo osluškivati svoje tijelo i njegove potrebe. Osoba koja se hrani intuitivno jede samo kad je gladna, ne prejeda se, ne eliminira ni jednu grupu namirnica i ne konzumira hranu s glavnim ciljem mršavljenja. Također, osoba koja se hrani intuitivno s lakoćom razmišlja o hrani i uživa u njoj, ali hrana za tu osobu nije centar svemira.  

  • Pravilo 80/20 - "Kompromis" unosa. 80% prehrane je posvećeno cjelovitim namirnicama, a preostalih 20% ostalim, nutritivno manje-vrijednim namirnicama. Ne dijelimo namirnice na zdrave/nezdrave - takve ne postoje i to je već dobro poznata činjenica!

  • Brojanje makrosa - Ako ste tip osobe koja želi imati potpunu kontrolu nad hranom, brojanje kalorija ili IIFYM bi vam moglo odgovarati. Izračunajte svoj dnevni unos kilokalorija i broj makronutrijenata (proteini, ugljikohidrati i masti) koje sadrži. Kao rezultat toga, nećete eliminirati nijednu grupu namirnica i jesti ćete dovoljno. Možete koristiti online kalkulator ili se posavjetovati s nutricionistom, koji će vam također dati korisne savjete. Uz IIFYM, pobrinite se da ne postanete žrtva brojeva i tablica. Cilj je paziti na količinu unešene hrane i postupno prijeći na intuitivno jedenje.   

Isprobajte svaku mogućnost individualno, sagledajte reakcije vašeg tijela i uma i saznajte što vam najbolje odgovara. 

Jedite dobro, jedite dovoljno i započnite trenirati uz Top4Fitness

                Fitness odjeća za Žene  Fitness odjeća za Muškarce

vyvážená_strava_zdravý_vztah_k_jídlu

2) Započnite sa sobom 

Jednostavno rečeno, ali u praksi, to je zahtjevan i dugotrajan proces. Shvatite da nijedan odnos neće dugoročno funkcionirati ako nemate razriješen odnos sa samim sobom. Ovo se također odnosi i na vaš odnos prema hrani. Kako poboljšati odnos sa samim sobom? Shvatite da ste upravo VI vaš prioritet. To nije sebičnost, već potreba. Vodite računa o sebi, obujte tenisice za trening i odite vježbati, prošećite sa psom, čitajte knjigu, ili se okušajte u tečaju kuhanja. Jednostavno se bavite aktivnostima u kojima uživate.

3) Uživajte u hrani i jedite svjesno

Salata sa salatom nikad nikog nije zadovoljila. Ono što imate na tanjuru vas treba zabaviti. Isprobajte nove namirnice, otkrijte nove okuse i postupno pronađite ono što odgovara vama, vašoj probavi, a uz to i hrani vašu dušu. Također, potrudite se jesti svjesno, odvojite vrijeme za hranu i neka vas TV ili mobitel ne ometaju. 

4) Izbjegavajte emocionalno jedenje

Paradoksalno, emocionalno jedenje se ne odnosi na hranu, već na prekinut odnos sa samim sobom. Sama "nezdrava prehrana" samo je rezultat dubljeg mentalnog problema. Kad nešto ne ide po planu, pod stresom ste, tužni ili uplašeni, izjedanje nakupljenih emocija se čini kao jedino rješenje. Iako se to na prvu čini kao odlična ideja, jer ipak, hrana je lijek za loše raspoloženje. Ipak, upravo suprotno od toga je istina. To je samo trenutni ugodan osjećaj jer već nekoliko minuta nakon jela javlja se grižnja savjesti i još gori osjećaji.  Pokušajte doživjeti, analizirati i razumjeti svoje emocije. Umjesto do hladnjaka, odite u šetnju ili se istegnite. Ako ne znate kako izaći iz ovog začaranog kruga, potražite pomoć stručnjaka koji će vam pomoći da dođete do prave srži svojih problema.  

adidas_oblečení_ženy_jóga

5) Ne pokušavajte juriti bez prestanka 

U ovo doba, moderno je vječito juriti za nečim i biti stalno zaposlen. Zasigurno poznate nekoga tko radi 16 sati dnevno, slabo spava, jede nedovoljno i uvijek je u žurbi. Povrh toga, hrani se pretežno nekvalitetnom hranom. Pokušajte se ne prepustiti tome. Postavite granice, priuštite si odmor i dopustite sebi da neko vrijeme budete "isključeni".  Vaša energija je dragocjena i morate je redovtio nadoknađivati. Zahvaljujući ovoj ravnoteži, zadržat ćete skladan odnos s hranom, jer stres, a posebito kronični stres negativno utječu na vaše prehrambene navike. To može dovesti do prejedanja, emocionalnog jedenja ili čak obrnuto, do manjeg unosa hrana nego li vam je potrebno.

SAVJET: Ako vam treba savjet, pregled vašeg unosa hrane ili već dugo vremena ne možete poboljšati svoj odnos prema hrani ,potražite pomoć stručnjaka. To može biti ili nutricionist ili- u slučaju emocionalnog jedenja ili drugih poremećaja u prehrani- psihoterapeut. Zakoraknite hrabro prema samospoznaji i zadovoljstvu.

Sportaš si, puno se krećeš i stalno si aktivan? Onda moraš jesti. 

Za dobru izvedbu potrebna je učinkovita regeneracija i nadopunjavanje energijom. I još samo dvije, zlata-vrijedne rečenice za kraj- odnos prema hrani se prvenstveno odnosi na količinu, a ne na vrstu hrane koju unosiš. Definitvno si nemorate uskratiti burger ili svoju omiljenu čokoladu!